Saragunmarie – Singelmorsa med Adhd.

Om det här med midsommar & alkohol

img_3768-_54bb629ce087c30d64493696

Filmkväll då jag var gravid. Vinet drack Roy och den blåa drycken (nån sorts lemonad) smuttade jag på. 

 

Jag får ofta ta emot fula blickar, suckar och alla världens förklaringar & ”ursäkter” då jag säger att jag inte vill att Wilton ska sitta i famnen med nån som just hällt i sig en öl.

Eller då jag helt kallt vägrar låta Roy sova i samma säng som oss då han druckit lite mer (det händer dock väldigt sällan, men har varit aktuellt några gånger sen Wilton kom). De gångerna är soffan det enda alternativet, och om han inte skulle acceptera det så går jag & Wilton och lägger oss på soffan istället.

Men de fula blickarna. Åh vad jag hatar dom! Folk liksom himlar med ögonen och rent ut hånar mig då jag säger ”nej, jag vill inte att du tar upp Wilton i famnen då du luktar öl/sprit”. Folk kan inte fatta varför jag måste va så fruktansvärt töntig och inte tillåta det.

 

För det första så tycker jag inte att det är okej att dricka bland barn. Jag kan sträcka mig så långt att jag kan sitta kvar om sällskapet dricker EN öl eller ETT vinglas. Men om jag märker att det kommer bli nån fyllekväll så tar jag fort upp Wilton och går därifrån. Då kan dom dricka bäst dom vill utan oss.

Jag är uppvuxen med nyktra föräldrar. Jag har aldrig sett dom dricka en droppe alkohol, och det har gett mig en sund syn på alkoholen. Då jag var ung & odödlig så drack jag, absolut, men dom senaste åren kan jag räkna på en hand hur många gånger jag ens tagit en klunk av nåt. Det är över ett år sen jag drack alkohol senast, det har hänt EN gång sen Wilton kom att jag druckit nåt, och då var det EN klunk av ett vin som Roy ville att jag skulle smaka på. Och då sov Wilton.

 

Nu är det ju återigen den här tiden på året då alkoholen tas fram mer & mer. På midsommar ska det helst grillas, supas & badas så mycket man bara orkar och hinner, och jag tycker att det tåls att ta upp den här diskussionen igen.

 

img_3774-_54bb62be9606ee3bcf391e93

 

Kalla mig töntig, säg att jag överreagerar eller whatever. Jag står fast vid min åsikt och det spelar absolut ingen roll vad nån säger så kommer jag aldrig tycka att det är okej att föräldrar (eller vuxna överlag) dricker alkohol då de har hand om barn eller har barn runtomkring sig.

Barn vill inte se sina föräldrar ändra personlighet vartefter glaset fylls på. Inte heller vill dom känna att mamma luktar öl varje fredagkväll eller höra pappa spy inne på toan för att han återigen drack för mycket.

Om man vill festa till det så tycker jag att man ska fixa barnvakt åt ungarna och dra ut på stan och ha roligt där istället. Och så får barnen komma hem till nyktra & glada föräldrar nästa dag igen. Barnen har inget behov av att veta att mamma har druckit lite för mycket vin eller oroa sig för att pappa inte kommer orka släpa sig upp ur soffan resten av helgen.

Eller så tar man helt enkelt ett litet glas vin eller en öl till fredagsfilmen då barnen gått och lagt sig.

 

Det här är regler som jag håller fast i hårt för egen del, och sen är det ju fritt fram för alla andra att göra som dom vill. Men himla inte med ögonen åt mig bara för att jag vill skydda mitt barn och går ifrån er då ni dricker. Tack!

 

Vad är er åsikt kring detta? Berätta gärna! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mamma bläckfisk

  Jag håller verkligen med! Jag skulle själv inte vilja sitta i knät på någon som stinker alkohol, så varför ska mina barn behöva utsättas för det? Att alkoholen dessutom får personer att bete sig annorlunda än vad barnet är van vid, bli sämre på att se och uppmärksamma signaler från barnet, etc gör ju inte det hela bättre. Vuxna får helt enkelt välja mellan alkohol och barn tycker jag. Antingen dricker man, och då får man hålla sig borta från barn just då, eller så är man med barnen och då får man låta bli att dricka. Det borde inte vara så svårt, men det verkar det ändå vara för många, vilket ju är rätt skrämmande om man tänker efter.

 2. Hemlig

  Håller helt med dig! Själv har jag inte druckit en droppe alkohol på över 4 år och kommer nog inte göra det heller i framtiden, eftersom jag är gravid nu kommer jag ju iår slippa frågorna om ja vill ha en öl ti maten -nej, men en cider då -nej men ett glas vin då? Som att det är konstigaste sak att inte dricka ”en” till maten… Det stör mig jag tycker det kunde vara tvärtom. Jag skulle heller aldrig vara på något ställe där nån är full med min son, det har hänt en gång (förra midsommar) då vi for från vår villa till en annan (där de också fanns massa med barn, t.o.m babys) så vi hade nog inte kunnat föreställa oss att folk vuxna 40+ skulle vara så pass fulla som de var, obehagligt, vi for kvikt tillbaka till villan vi kom från. Jag har också en mamma som aldrig druckit en droppe så jag sitt det jag har ärligt talat trott hela min barndom och ungdom att hon var nykterist! Däremot en pappa som druckit alldeles för mycket (har dock aldrig bott med honom).

 3. 4 barns mamma

  Jag är av den åsikten att ena förälderna måste vara nykter och närvarande för barnen i alla situationer. Om det händer nåt måste det finnas en nykter vuxen som kan reagera snabbt om olyckan är framme! Om båda föräldrarna är onyktra och hamnar att till exempel beställa taxi för att ta sig till akuten med ett skadat eller sjukt barn, så kontaktar hälsovården dessutom socialen! Så i princip kan man tolka det så att lagen kräver att barnen alltid har en nykter vuxen i sin närhet!
  Jag har festat i min ungdom så det räcker och har nu inte druckit på flera år. Har inget behov av det då jag inte ens tycker alkohol smakar gott. Tycker att all öl och vin är blä :). När det är till exempel bröllop eller nån annan stor fest tycker jag det är okej att dricka och då tar jag också cider, bål eller likör, men då är inte barnen med.

 4. Lina | Linas värld

  Jag tycker att det är ganska onödigt att dricka tillsammans med barnen, men jag känner att jag nästan inte ar möjlighet att välja bort att vara bland fulla människor med barnen om jag inte vill spendera alla högtider ensam. Så även om jag förstår din ståndpunkt, tycker jag att barn ändå inte behöver skyddas från allt och att barn inte dör av att se eller uppleva fulla människor. Men det är en balansgång det där, för samtidigt är det ju skadligt och otryggt om föräldrarna dricker till exempel. jag skrev mer på min egen blogg om du vill gå in och läsa 🙂

 5. Anonym

  Håller helt med dig. Jag och min man sku aldrig dricka framför barnen. Och jag blir så trött för att jag måste typ be om ursäkt för att jag har den åsikten.. trevlig nykter midsommar!

 6. Skrållan

  Är helt av samma åsikt!
  Har haft en hlvetes tung uppväxt och det mesta är pga alkoholen.
  Har också det som regel att Isabelle ska aldrig någonsin behöva vara i närheten av någon som dricker, för jag vill inte hon ska bli lika förstörd som jag har blivit. Det har hållit i sig enda sedan jag var liten och än idag är jag så arg och besviken och förstörd.
  Får ångest varje gång jag smakar lite när hon sover och till och med när hon är borta så bäst för barnet om man låter bli.
  Löjlig är du inte, då är nog jag det också. 🙂

stats