Saragunmarie – Singelmorsa med Adhd.

Tiden efter kejsarsnittet, ”sånt som ingen berättade för mig om”

Som en uppföljning av förlossningsberättelsen tänkte jag skriva lite om tiden efter kejsarsnittet. Jag fick uppleva en del grejer som tydligen är helt normalt, men som ingen berättat åt mig innan.

 

Det första som förvånade mig var det hemska illamåendet som kom i samband med ett blodtrycksfall då jag fick ryggmärgsbedövningen. Då jag berättat om det i efterhand så har flera personer som blivit snittade sagt att dom fick samma sak. Jag kan bli irriterad på att ingen varnat mig om detta eftersom det tycks va så pass vanligt.

Nästa grej som jag inte alls var beredd på var den hemska smärtan i axeln som kom då dom skulle börja sy ihop mig. En stark smärta som höll i sig flera dagar efteråt och som flera gånger fick mig att gråta. Den kunde försvinna nästan helt emellan, men dök sen upp med en himla kraft helt plötsligt igen. Det berodde tydligen på att det kommit in luft i magen under operationen, som sen vandrade uppåt och ”fastnade” i axeln. Det är också supervanligt, speciellt under buk-operationer. Smärtan lättade vartefter jag kunde börja släppa ut luft på naturlig väg.

Sen att det skulle göra så otroligt ont att ta sig upp i början hade jag ingen aning om. Jag försökte sätta mig upp samma kväll som jag blivit snittad, men fick fort lägga mig ner igen pga smärta. Jag provade en gång till lite senare samma kväll, och ställde då mig upp fram och tillbaka med hjälp av en läkare och en barnmorska, men plötsligt började det tjuta i öronen och svartna för ögonen, så det var bara att lägga mig ner igen. Den gången hjälpte inte min envishet, för om jag inte hade lagt mig ner då jag kände att kroppen sa ifrån så hade jag ramlat ihop.

Sen då jag väl kunde börja gå så hade jag extremt svårt att sträcka på ryggen. Det ”tog emot” i magen, och det kanske var mest psykiskt, men jag kunde inte sträcka på ryggen helt. Det tog säkert fyra dygn innan jag kunde gå normalt igen istället för att se ut som en gumma med ryggskott.

Nåt som också chockade mig var att det gjorde så otroligt ont att skratta nästan en vecka efteråt. Magmusklerna var verkligen otroligt ömma alltså (inte så konstigt då man tänker efter dock).

Sen då vi väl kom hem så började de hemska eftervärkarna komma som ingen berättat för mig om. Jag fick såna otroliga kramper i magen så att det svartnade för ögonen. Det var bara att sätta mig ner fort då de kom för att inte svimma. De kom väldigt oregelbundet i ungefär en månads tid. I efterhand har jag fått veta att då man blivit snittad så är ofta eftervärkarna starkare än för de som fött den naturliga vägen eftersom man inte haft nåt värkarbete under förlossningen. Och så fick jag höra att eftervärkarna kommer oftast i samband med amning, men så var det inte för mig. De kunde komma närsomhelst, helt utan samband.

Nåt som jag dock är positivt överraskad över är hur fort snittet läkte. Redan en vecka efter operationen såg det superfint ut, och det har bara blivit finare och finare.

 

Såhär ser ärret ut nu, drygt 11 veckor efter förlossningen:

snittet 11v

 

Har jag nån läsare som nyligen blivit snittad eller som snart har ett planerat kejsarsnitt? 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Trebarnsmor

  De som tror att ett kejsarsnitt är enklare än en normal enkel förlossning skall tänka om. Dock är ju inte alla vaginala förlossningar enkla heller. Men oftast blir man snabbare återställd. Jag har provat på att föda ett barn, låg på BB i tre dygn före och måste testa på det mesta. Efter att ha krystat nästan en timme med två olika sugklockor m m, blev det akutsnitt. Det som gick fel första gången var att barnet låg fel, vidöppen hjässbjudning och över 4,3 kg. Den dödsångest jag bar på vid nästa graviditet resulterade i de två andra planerade snitten. Vet fortfarande inte om jag valde rätt när jag inte prövade föda igen, men jag har tre friska barn och alla var över 4 kg när de föddes. Det jag kämpar mera med är andra mammors elaka kommentarer om att man är inte är en riktig kvinna före man fött barn utan bedövning eller de som verkligen tror att kejsarsnitt är enklare. Det är det inte! Skulle alla få välja kejsarsnitt skulle det garanterat bli färre barn.

 2. Carolina

  Sånadär saker kan de ju knappast ”varna” för eftersom det är så individuellt hur man mår efteråt, precis som med en vanlig förlossning! Man vet ju nog också på förhand att ett kejsarsnitt är en stor operation så om man lite tänker efter före kan man ju ana att en del ”krämpor” kan fås i samband med snitt!
  Själv har jag blivit snittad 3 gånger och har aldrig haft några eftervärkar, luftbildningar el. dylikt att klaga på efteråt.
  Beror vel på hurpass smärttålig man är detdär!
  Onödigt vore det, tycker jag, att de på rådgivningen/bb varnade för sånt som KANSKE kan kännas efter snitt! Finns ju de som skulle flippa ur av nervositet!

 3. Johanna Sundvik

  Jag fick också ett enormt illamående,samt att jag hade hjärtklappningar under hela snittet. De blev rejält nervösa när hjärtat skenade,men det var något som jag var van vid. Eftervärkar,spöksparkar kände jag av under bb-tiden. Fick stiga upp först dagen efter. Kunde ta två steg,sen fick jag ge mig.

 4. Karin

  Jag känner nog bara igen illamåendet. Men det hade jag nog också hört om och sa till direkt för visste att man då får medicin mot det och det hjälpte ju direkt. Visst gjorde det ont att komma upp efteråt också men det var jag nog förberedd på. Lite avundsjuk på ditt snygga ärr. Mitt är snett och krokigt och mycket tjockare, inte så där smal fin rand som du har. Men det syns ju ändå inte så det kvittar väl 🙂

 5. Sonja

  Hejsan. Känner igen mig på typ allt du har skrivit här förutom eftervärkarna sen när ni kom hem, det hade jag inte endast några få gånger på bb. Visste inte heller om allt detta. 🙂

 6. johanna

  jag är inte nyligen snittad med blev med min första dotter. Detta dock högst motvilligt då jag till skillnad från dig visste om alla dessa nackdelar plus några till. Jag försöker berätta för dom som vill ha snitt i stället så dom är beredde på baksidan men oftast tror dom inte mig.

 7. Emilia

  Hej! Jag känner igen mig nästan i allt du nämnt där om din upplevelse av kejsarsnittet. Jag blev chockad över så mycket man inte visste om kejsarsnitt på förhand( det var dock akutsnitt för vår del) men ändå. Jag tycker att man går igenom allt annat så noggrant men då det handlar om snitt så nämner man bara att jaa man e sjuk efteråt och that’s it. Men å andra sidan så kanske ( om jag skulle ha vetat att det skulle bli snitt) så tror jag att jag skulle vara mer nervös inför snittet om jag skulle ha vetat allt före..

 8. Annika Westerlund

  Hej Sara, jag hade inget det du skriver om. Klart det gjorde ont då man skulle upp första gången men det är klart det gör det då de skurit upp hela magen men av de andra sakerna kände jag inget. Tydligen hade jag tur. Vi ses snart!
  Kram

stats