Saragunmarie – Singelmorsa med Adhd.

”Är du säker på att du är gravid?”

10998758_10204795884830929_999859335_o_54df12569606ee16d0e711a3,

 

Jag blir så trött på folk. Folk som tar sig rätten att pika och kommentera gravida kvinnor precis hursomhelst. Som om man blev allmän egendom bara för att man bär ett barn.

 

Har man stor mage så ska det kännas och skrattas och sägas ”Det ligger nog inte bara en bebis i den där kulan!”. Man förklarar att man varit på två ultraljud och att det nog helt säkert bara är en. ”Nä då har de nog kollat fel. Jag har aldrig sett nån gravid kvinna med sådär stor mage tidigare. Ja, inte de som bara väntar ett barn iallafall.” Man känner hur osäkerheten kommer över en (inte osäkerheten över hur många bebisar man bär på, utan att självförtroendet får sig en törn) och man helst bara vill gömma magen och gå iväg. Men att gömma den går ju inte eftersom man är sååå stoooor. (Och så vill man inte det egentligen heller eftersom man varit så stolt över sin mage innan kommentatorn tog sig rätten att ge sig på en. Man ville visa den åt hela världen fram till för två sekunder sen.)

 

Och håll i er nu! Har man liten mage så får man höra ”Är du nog säker på att du är gravid? Magen borde nog va större vid det här laget!” och så synas man, än en gång, från topp till tå. Kommentatorn fortsätter: ”Kanske de kollat fel på ultraljudet?”. Jo jo, självklart har man inbillat allt. Allt från plusset på stickan, det bekräftande urinprovet vid rådgivningen, det hemska illamåendet som följt med en i många långa veckor, dom små buffarna i magen och ultraljudet där man tydligt såg en livlig krabat. Självklart var allting bara inbillning. Man klämmer fram nåt för att försöka försvara sig själv (fast man egentligen skulle vilja skälla ut människan, men det är man alltför trött för) och som svar får man en klapp på axeln och en medlidande blick, ungefär som att ”Stackars lilla du, vad hemskt det måste va med en sån inbillningssjuka”.

 

11002903_10204809444289907_1769223862_o-_54fbe4ee2a6b2288b7ffdadf,

 

Upp med handen alla som känner igen sig. Själv var jag ”tvillingmamman”.

 

SLUTA TA ER RÄTTEN ATT PIKA GRAVIDA KVINNOR! Ni kan nog va helt säkra på att man själv har koll på hur många bebisar man producerar, vilken vecka man är i, och framför allt – att man faktiskt är gravid.

 

11000284_10204802595598694_664674639_o_54e0c8fc2a6b227975677b42,,,

Här var jag gravid i vecka 32 med Wilton och fick ofta höra hur stor jag var. Fotograf till alla bilder är Linda Sjölund.

 

PS. Jag är inte gravid.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Jag var tvillinggravid -gissa vilka kommentarer man fick. Suck.. tydligen ok att picka, stirra och säg åt en rakt i nyllet att dom skulle aldrig vilja ha 2 på samma gång. En annan kläckte ur sig när hon väntade att hon var livräddes skulle varit 2 i magen, att det skulle va det värsta som kunde hända. Men va fan. Vem säger så? Var då i v 20 själv..
  Sen nu med barnen på utsidan kan folk kommentera deverse skit också.. ”Min mor önskar ingen annan människa tvillingar” Sade en kärring vars syskon va tvillingar och upplevdes som negativt. Stackars barn som upplevdes jobbiga..

  1. saragunmarie

   M – Alltså jisses vilka människor du tvingas dras med alltså, huhhu! Fy vad arg jag blir, att folk inte bara kan peppa och stötta istället, eller bara hålla käften om dom inte har nåt vettigt att komma med! ?? Grrr!!

 2. Sofia

  Jag har båda gångerna varit den med liten mage. Har tydligen bakåtlutad livmoder så därför blir den inte så stor. Jag tycker det känns som man måste förklara sig på nåt vis då folk kommenterar ens lilla mage. Vilket ju är helt fel! Säg istället vad fin magen är om man måste kommentera! Sen tycker jag det där om pojk och flickmagar är såå onödigt också! Då jag var gravid i typ vecka 30 med storebror så var det en avlägsen bekant på ett bröllop som kommenterade att det ju nog är en helt typisk flickmage fast jag sagt att det enligt ultraljudet var en pojke. (vi hade tillochmed bildbevis!) Så onödigt! Klart att jag sen blev och fundera och tvivla. Hormonell och känslig som man är som gravid..

  1. saragunmarie

   Sofia – Ja, sååå onödigt att skapa mer oro åt en gravid kvinna! Som om man inte redan var tillräckligt orolig och hormonstinn?! ??

 3. Milla

  Känner sååå igen mig! Jag fick flera gånger höra kommentarer om att jag hade liten mage, där jag jobbade skulle det hela tiden kollas om magen växt. Blev väldigt sårad när en arbetsksmrat och vän berättade att de andra på jobbet talat bakom ryggen på mig och sagt att jag hade alldeles för liten mage och undrat om babyn växte som den skulle. Alltså, ta reda på fakta innan ni pratar skit! Visste ju att allt var som det skulle eftersom jag fick gå på extra ultraljud och läkarbesök, från mitten av graviditeten ca en gång i månaden, pga min sköldkörtelsjukdpm som krånglade så de följde upp hur babyn och jag mådde väldigt noga. Men ändå kom ju tvivlen av desa ord, att tänk om något ändå är fel… Jag har dessutom livmodern kraftigt bakåtlutad, vilket naturligtvis bidrog till att jag inte hade så stor mage. Vilket jag också åt en arbetskamrat en gång när magens storlek kom på tal. Men vissa vet ju alltid bäst! Håller verkligen med om att folk borde sluta kommentera och pika gravida, som om man var allmän egendom!

  1. saragunmarie

   Milla – Ååååh, det är just det där jag menar! Såå fruktansvärt irriterande 🙁 Så himla onödigt att göra en gravid kvinna orolig och ledsen. Usch! Hoppas dom läser det här och SKÄMS!! Kram på dig ❤

   1. Milla

    Ja, skämmas skulle de få. De var dessutom äldre hela bunten (de flesta av dem 50 +) som fått barn för evigheter sen och därför trodde de var riktiga experter som varit med om allt och kunde allt och minsann klarat att jobba in i det sista (så nåde dig om du vågade klaga på att du fick ont eller ryggen höll på att gå av). ? Och inte bara magens storlek skulle kommenteras utan också vad jag åt. Jag hade ju oturen att få graviditetsdiabetes och vissa skulle lägga sig i om jag åt si eller så och vad som inte var bra osv – t ex måste de prata skit bakom ryggen på mig för att jag hade BANAN med till kaffepausen! ? För banan höjde ju blodsockret och så störde det väl dem i största allmänhet att jag åt min favoritfrukt. Som om jag inte själv hade koll på mina blodsockervärden och visste vad jag kunde äta (frukt var ju inte FÖRBJUDET, och just banan klarade jag mug längst på när jag skulle orka i arbetet). Jag klarade mig med bara kosten och behövde inte börja med insulin så SÅ fel kunde jag ju inte ha ätit!

 4. S

  Herregud vilka kommentarer gravida kan få! Jag måste ha haft tur för jag minns bara att folk sa att jag var vacker när jag var gravid, ingenting om storleken. De som klappat mig på mage kan jag räkna på en hand.

 5. saragunmarie

  Linda – forts.. Åså ere jo skillnad på ho folk sejr e å. ☺ Om man sejr ”åå va lill maga du har” me positiv ton lr om man sejr ”du sku noo bod ha stör maga vi dähär lagi”. ? Hoppas du ba har råka ut fö hede första. ?

 6. Linda

  Ja bruk nog fö hör hu lilla maga ja har fast ja böri va ngr vikor öve halvvägs, å att he int syns på me na att ja e gravid men int tror ja nu nan menar na dumt så int ska man ta e så hårt , ja ha nu åtm int tänkt att ja sku böv ta e negativt 😀

  1. saragunmarie

   Linda – He e jo så myki som påverkar ho stor maga man får, bl.a. kroppsbyggnad, ho bejbin ligger, vann moderkakon e, osv. Ja tycker du har jättegulla maga å he e bra om du int tar e negativt tå folk kommenterar! ☺

stats