Saragunmarie – Singelmorsa med Adhd.

Kära jävla Fpa

 

Återigen sitter jag och gråter åt ett beslut från Fpa. Jag känner mig så jäkla nertrampad så det finns inte ord. Jag har varit sjukskriven av både läkare & psykiater i över tre år men fått kämpa konstant med att få ut några ynka 10-lappar från Fpa.

 

Dagens beslut på min ansökan av sjukdagpenning löd såhär: ”Din ansökan har avslagits eftersom du inte kan anses vara arbetsoförmögen. Med arbetsoförmåga avses ett tillstånd som är framkallat av sjukdom och som gör att man inte kan utföra sitt sedvanliga eller nära jämförbart arbete. Ditt sedvanliga arbete anses vara husmålare. Enligt de medicinska utredningarna är din funktionsförmåga nedsatt på grund av sjukdom. Vi har bedömt att du ändå kan utför ditt sedvanliga arbete.”

 

Kära jävla Fpa; Hur i hela helskotta kan ni bedöma en patient som ni inte ens har träffat? Jag har gjort alla undersökningar man kan göra – både neurologiska undersökningar, smärtsamma inre undersökningar och avancerade tester, PLUS att jag träffar läkare, psykolog, psykiater och psykoterapeut regelbundet. Alla de bedömmer att jag är svårt sjuk och bör va sjukskriven åtminstone sex månader framåt. Vet ni vad en husmålare gör? Det är inget lätt jobb precis. Jag kämpade mig genom utbildningen med blod, svett och tårar på fyra år istället för tre, och det jobb vi utförde då kan inte jämföras med vad man gör i arbetslivet inom samma bransch. Och då led jag dessutom inte av varken utmattning, depression eller svåra smärtor. Som ni ser om ni tar er tid att läsa mina papper så hade jag nyligen haft stroke och varit förlamad innan jag påbörjade utbildningen, men idag är jag betydligt sjukare än jag var då.

 

Dom fortsätter: ”Dina läkarutlåtanden verkar basera sig på telefonkontakt. Sjukdagpenning kan inte beviljas på basen av bara ett telefonsamtal.” 

 

Jag blir så arg så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Exakt varifrån har ni fått infon om att jag enbart skulle ha haft telefonkontakt med mina läkare? Jag träffar dom personligen flera gånger i månaden, och som jag tidigare nämnde så gör vi avancerade tester som skulle va omöjliga att genomföra via telefon. Dom har garanterat skrivit totalt minst femton sjukintyg åt er; allt för att försöka få er att förstå att jag verkligen inte kan jobba, hur gärna jag än vill. Ni kan inte bevilja sjukdagpenning på basen av ett telefonsamtal med läkare, men ni kan utan problem ge avslag efter avslag på min ansökan genom endast mailkontakt. Skulle ni möjligtvis va villiga att träffa mig personligen och ge mig samma beslut öga mot öga?

Nu är min energi slut för idag och klockan är inte ens 10. Tack för det!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. saragunmarie

   Patricia – nej, jag är inte tillräckligt sjuk för det, och det vill jag hursomhelst inte ha heller.

 1. Milla

  Alltså… Man blir så arg så man kokar när man läser detta! Hur täcks de? Man blir alldeles matt av deras undanflykter. Du kan väl överklaga beslutet? En stor kram till dig! ❤

  1. saragunmarie

   Milla – jo, jag kan överklaga, men jag har gjort det konstant i flera år nu, så nu kom jag till en punkt då jag inte orkar bråka med dom längre. Jag börjar jobba istället och hoppas att jag orkar bättre än jag tror.

 2. Ellem

  Hej från en medsyster. Jag har precis fått nästan ordagrant samma negativa beslut gällande sjukdagpenning från FPA. Jag har diagnosen depression och jobbar inte som målare men annars är FPAs svar på det besvär jag gjorde detsamma. Denna rumba tar inte slut? Ska man behöva kontakta advokat som kan föra ens talan med FPA? Jag känner också att jag kämpar, strider för min rätt till sjukdagpenning. Men någon på FPA som aldrig träffat mig ” bedömer att jag ”ändå kan utföra mitt sedvanliga arbete”. Jag minns inte för hur mångte gången i följd jag fått detta samma negativa svar. 5, 6, 7??

  Det är fel. Jag vill inte ge upp. Men är det detta jag ska sätta min energi på eller ska jag få koncentrera mig på att bli friskare och ägna mig åt mera positiva saker?? Är det rätt att FPA tar musten ur en gång på gång på gång? Ska de inte hjälpa oss som är sjuka? Jag blir bara totalt utmattad och samtidigt så ilsk på att bli behandlad såhär. Egentligen borde vi ju alla samla ihop oss och ge tillbaks på rättslig väg. Vet inte om det är möjligt i vårt s k ”rättssamhälle”. Och vem som är sjuk orkar nu med sånt?

  Jättebra att du skriver om det!! <3 Kämpekramar till dig!

 3. Emma

  Så arg man blir! Hur kan de bara avslå ansökan fast du haft flera sjukintyg?! Helt sjukt.. tänk att man ska vara tvungen att kämpa om sånt till på köpet.. 🙁

 4. Pernilla

  Hej! Tack för ett viktigt inlägg. Jag har själv försökt kämpa mig fram med kronisk sjukdom sen 2010 och varit sjukskriven sen 2013. Kunde inte ens studera. Har krigat med FPA och sedan dess. Har fått beviljat rehabiliteringsstöd för att sen plötsligt få avslag. Har blivit psykiskt sjuk av deras sjukligheter som ingen sjuk (eller frisk för den delen) orkar hålla på och kämpa med. Jag bloggar om mitt liv med kronisk sjukdom och skrev nyligen ett inlägg om precis samma ämne. Där finns länkar till medborgarinitiativ om att den egna vårdande läkarens åsikt ska vara den som gäller, inte någon som man aldrig träffat. Här är länken ifall du vill läsa:
  http://www.lunganistormen.com/halsa/patientens-vardande-lakare-bor-bedoma-arbetsformagan/

 5. Ica

  I ärlighetens namn så fungerar det på detta sätt angående fpa läkare. Fastän andra hävdar att man borde vara sjukledig så tycker fpa tvärtom. Men! Jag skall ge dig några frågor att tänka på: 1. Varför studerar du inte till något annat som du klarar av att utföra p.g.a sjukdom? 2. Man måste någon gång fara tillbaka till arbetslivet, man kan inte konstant skylla på sina kroniska sjukdomar! (att man är arbetsoförmögen). 3. Vill man må dåligt och tänka negativt så mår man dåligt till sist. (Försök göra saker som du mår bra av, hitta ett nytt yrke som passar, våga testa på nya saker!) 4. Det är bara DU och ingen annan som kan göra dig frisk! Terapi och piller är endast hjälpmedel.

  Detta säger jag inte av elakhet utan av egna erfarenheter och mina egna kroniska sjukdomar.

  Allt ordnar sig alltid på nåt konstigt sätt men man måste bara fortsätta kämpa och gråta en skvätt emellanåt! Och jo! Livet är jävligt orättvist…det är vi ett bevis på. Men vi MÅSTE bara försöka få det bättre ♡

stats