Saragunmarie – Singelmorsa med Adhd.

M i s s f ö r s t å n d

mamawilton-

 

Det blev tydligen ett & annat missförstånd ang. det jag skrev om Wiltons kalas. Här är en kommentar som Anna skrev:

”Jag kommenterar typ aldrig men nu kan jag inte bara vara tyst. Är det inte meningen att barnen SJÄLVA ska få välja färger, kläder, leksaker osv utifrån vad de själva tycker om? När du utesluter ett ”typiskt pojkigt” tema för din sons kalas så är väl det också på ett sätt att dela in olika teman (traktorer/fordon) i antingen pojktigt eller flickigt? Och i detta fall väljer du ju bort temat för att du personligen anser att det är för tråkigt och för stereotypt, trots att din son antagligen skulle älska det. Skulle du också välja bort att ha traktor/fordonstema på kalaset ifall Wilton var en flicka? Eller skulle det vara tillräckligt ”annorlunda” då? Jag vet att jag kanske provocerar nu men jag förstår uppriktigt sagt inte hur du menar. Jag har en dotter som erbjuds olika leksaker, både ”pojkiga” och ”flickiga”, men väljer hon att leka med dockorna tar jag dem inte ifrån henne för att ”det är så stereotypt”. Hon har alla olika färger på kläderna men visar det sig att hon sen föredrar rosa ballerinakjolar kommer hon att få ha det, samma gäller ifall hon föredrar andra mer ”pojkiga” kläder. Jag är helt för att alla barn ska erbjudas samma möjligheter till lek, utveckling och egna val oberoende om de är pojkar eller flickor. Däremot tycker jag inte att man som vuxen ska försöka hindra dem ifall de råkar föredra ”det stereotypa”. Nu säger jag inte att du/ni gör det i er uppfostran, men just i det här fallet känns det kanske som att du lite vill leda bort honom från vad han egentligen skulle föredra. Kanske missuppfattar jag det helt och nu är det ju förstås bara fråga om ett 2-års kalas, men ändå blev jag lite osäker hur du egentligen menar..”

 

Svar: Jag förstår hur du menar, men nu ska jag försöka förklara. Ja, jag vill gärna fixa ett kalas som inte har ett typiskt tema som man dagligen ser på Instagram. MEN vi utesluter absolut inte ”pojkiga” leksaker och kläder från Wilton. Majoriteten av hans leksaker är fordon, just för att han älskar allt som brummar och/eller har hjul. Det enda i leksaks-väg som aldrig kommer in i vårt hus är vapen. Utöver det utesluts inget. Kollar man i hans garderob så är det alla färger, mönster och tryck på kläderna.

Han älskar även alla sorts djur och skulle nog tycka precis lika mycket om ett kalas med djur-tema. Och änsålänge kan han ju inte säga varken bu eller bä om det själv, så då tänkte jag fixa nåt annorlunda som man inte sett så mycket av. Han blir nog överlycklig åt alla presenter och all extra uppmärksamhet oavsett vilket tema tårtbordet har.

Om jag hade haft en dotter så skulle kanske traktor-temat kännas mer annorlunda, ja, så då hade det nog säkert varit roligare för mig att fixa ett traktorkalas.

Dock är jag säker på att redan nästa år kommer Wilton att kunna säga själv hurdant kalas han vill ha, och då blir det som han vill ha det; oavsett om det är superhjälte-, traktor-, prinsess-, eller unicorn-tema.

 

Besvarade detta din fråga? 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jo, tack! 🙂 det var ju nog kanske sådär jag hade förstått det också men jag ville ändå höra hur du menade. Tycker att det är viktigt att komma ihåg att inte överdriva genustänket så till den grad att barnens egna intressen skjuts åt sidan, sådär överlag liksom 🙂

stats